WordPressin vakioratkaisu kommenttispämmin torjuntaan on pitkään ollut Akismet. Akismet toimii edelleen erinomaisesti, mutta siinä on yksi vika: hinta.
Akismet muuttui nimittäin jossain vaiheessa maksulliseksi. Henkilökohtaiseen käyttöön Akismet on edelleen ilmainen, mutta jos blogissa on mainoksia tai affiliatelinkkejä, tarvitaan Professional-lisenssi, joka maksaa $5. Vielä kalliimmaksi puuha käy, jos sivunäyttöjä kertyy yli 100 000 kuussa, sillä silloin tarvitaan Web App -lisenssi, halvimmillaan $50 kuussa. (100 000 sivunäyttöä on toki aika paljon.)
Jos pyörittää useampaa blogia, hinta on jälleen kova: viisi saittia saa 50 dollarilla kuussa ja hinta vain nousee siitä. Minulle esimerkiksi hinnoittelu on täysin mahdotonta, sivustoni eivät tuota siinä määrin rahaa, että tuollaisten summien maksaminen olisi millään tasolla järkevää.
Ilmainen ja huipputehokas NoSpamNX
Onneksi on ilmaisia vaihtoehtoja. Löysin Akismetille erinomaisen korvaajan: NoSpamNX.
Pluginista on helppo keksiä paljon hyvää. Se ei vaadi mitään muutoksia blogin asetuksiin, se ei näy käyttäjälle millään tavalla (ei mitään ikäviä captcha-testejä tai muita ihmisyysvarmennuksia), se ei voi aiheuttaa vääriä positiivisia (ihminen ei käytännössä voi aiheuttaa spämmiosumaa), plugini on pieni ja tehokas, helppo asentaa… Ja ilmainen.
NoSpamNX perustuu siihen, että kommenttilomakkeeseen lisätään pari näkymätöntä kenttää, joita ihmiset eivät täytä, mutta sokea spämmirobotti täyttää. Ja kas — kommentti jää kiinni filtteriin.
NoSpamNX hoitaa tavallisen blogin tavallisen kommenttispämmiongelman varsin vakuuttavasti ja hyvin pienellä vaivalla ylläpitäjälle. Suosittelen lämpimästi, tästä tuli minulle vakiovaruste Akismetin tilalle.
Toimivuus (päivitetty 27.12.2010)
Parin viikon testaamisen jälkeen NoSpamNX vaikuttaa edelleen hyvältä. Täydellinen se ei ole, sillä spämmiä tulee jonkun verran läpi. Sivuille ne eivät päässeet, kiitos blogin fiksujen asetusten (uusien kommentoijien kommentteja ei julkaista).
Lautapelioppaassa NoSpamNX on kahden viikon aikana torjunut noin 340 spämmiä ja muutama on päässyt läpi, joten osumaprosentti on jotain 99% luokkaa. Asiallisia kommentteja ei ole tietääkseni mennyt spämmifiltterin syövereihin.
Tulokset ovat riittävän hyvät.
Tuo vaikuttaa hyvältä idealta. Mutta vähän tuossa huolestuttaa esteettömyys… nuo ylimääräiset lomakekentät on piilotettu display: none -säännöllä, enkä ole varma miten esim. sokeiden ruudunlukijat tuollaista älyävät. Todennäköisesti ne eivät ota css-sääntöjä huomioon, joten tuo kannattaa pitää mielessä. Jos haaviin jääneitä kommentteja ei automaattisesti hävitetä, ongelma ei toki ole niin paha, koska ne voi aina käydä klikkaamassa näkyviin.
Joo, ihan hyvä huomio. Voihan sitä sitten ohjeistaa, että jos jostain syystä tällaiset kentät näkyvät, niihin ei pidä kirjoittaa mitään.
Päivitetäänpä sen verran, että ei NoSpamNX Akismetin veroinen ole, vaan päästää spämmiä läpi selvästi enemmän. Jouduin sulkemaan yhden spämmääjien silmätikuksi joutuneen merkinnän kommentoinnin (lähes vuoden vanha merkintä, joten ei mikään iso harmi). Omaan käyttööni NoSpamNX on kuitenkin riittävän hyvä.